Ανακοινώσεις

10ο Συνέδριο ΕΝΕ : Ωριμότητα, παλμός και ποιότητα μοναδική

Αποτελεί πλέον βεβαιότητα: Κάθε χρόνο, το συνέδριο της ΕΝΕ απογειώνεται ολοένα και ψηλότερα. Οι οργανωτικές και επιστημονικές απαιτήσεις του συνεχώς αυξάνονται καθώς η συμμετοχή της υγειονομικής κοινότητας γίνεται πυκνότερη και η ποιότητα των εργασιών που κατατίθενται είναι πλέον υψηλού επιπέδου. Η τριβή με το αντικείμενο και το ανοιχτό κάλεσμα της ΕΝΕ σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και κλισέ, συνετέλεσαν στην καθιέρωση του συνεδρίου μας ως του πολυπληθέστερου κι ενός από τα ποιοτικότερα συνέδρια του χώρου της υγείας. Εκτός από τους Νοσηλευτές, δεκάδες άλλοι επαγγελματίες υγείας επιλέγουν να στείλουν τις εργασίες τους στο συνέδριο της ΕΝΕ, γιατί γνωρίζουν καλά ότι θα παρουσιαστούν στις κατάμεστες αίθουσες ενός πολυεπίπεδου, διεπιστημονικού και σημαντικού συνεδρίου με μεγάλο ειδικό βάρος.

Η έναρξη του 10ου συνεδρίου μας λοιπόν, έγινε στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του εξαιρετικού ξενοδοχείου Aquila Atlantis του Ηρακλείου της Κρήτης και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν πολλά και σημαντικά γεγονότα: Ευχαριστίες, απολογιστικά στοιχεία, πολιτικές εξαγγελίες και διαξιφισμούς, τοποθετήσεις επί φλεγόντων υγειονομικών, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων, καθώς επίσης και συγκινητικές βραβεύσεις με έντονο το συναίσθημα τόσο από την πλευρά των βραβευθέντων, όσο και από εκείνη του πολυπληθούς κοινού.

Την τελετή έναρξης που συντόνισαν επάξια η κ. Έφη Βογιατζιδάκη και ο κ. Δημήτρης Πιστόλας, κόσμησαν με την παρουσία τους οι χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης» υπό τον ήχο της ορχήστρας του κ. Κακουδάκη.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Σκουτέλης που κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου. Στη συνέχεια τις εργασίες ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των πολυάριθμων επίσημων προσκεκλημένων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ένας από τους αρωγούς του συνεδρίου μας, άρχισε τους χαιρετισμούς μιλώντας με υπευθυνότητα και γνώση για τα θέματα που απασχολούν την υγεία. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Αντιδήμαρχος του Ηρακλείου κ. Ινιωτάκης.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ηρακλείου κ.κ. Ηγουμενίδης, Βαρδάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ. Αυγενάκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Συντιχάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και διατύπωσαν την εκτίμησή τους για την κατάσταση του συστήματος της υγείας.

Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ και μια από τους βασικούς πυλώνες της επιτυχίας του συνεδρίου, κ. Ελένη Γιακουμάκη, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες της ΥΠΕ αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων ευθύνης της και βέβαια ήταν παρούσα και μετέπειτα, στην εξέλιξη των εργασιών της πολυπληθούς μας εκδήλωσης.

Ξεχωριστή σημασία για το εκπαιδευτικό τοπίο της Νοσηλευτικής είχαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγητή Ευάγγελου Καπετανάκη, της Κοσμήτορος της ΣΕΥΠ κ. Ανδρουλάκη και του προέδρου του Τμήματος Νοσηλευτικής του οικείου ΤΕΙ κ. Μελά.

Μεγάλη σημασία είχε και ο χαιρετισμός της Διευθύντριας της Ν.Υ του ΠΑΓΝΗ κ. Ντζιλέπη η εμπειρία της οποίας αποτυπώθηκε στη μεστή τοποθέτησή της.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και Γεν. Γραμματέας της ΕΝΕ κ. Άρης Δάγλας συνέδεσε τη μινωική Κρήτη με τη σημερινή εποχή δίνοντας ενδιάμεσα στοιχεία από την εικόνα των ελληνικών νοσοκομείων, τόσο από πλευράς στελέχωσης, όσο και από τη μεριά της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι :

 • Τζιάτζιος Αθανάσιος, Εκπρόσωπος Τομέα Υγείας ΑΝΕΛ
 • Κουλούρη Φωτεινή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, Υπουργείου Υγείας
 • Ζώρας Οδυσσέας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Κοντάκης Γεώργιος, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης
 • Ανδρουλάκη Ζαχαρένια, Κοσμήτορας σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Κρήτης
 • Σπινθούρη Μαρία, Διοικήτρια Γεν. Νος. Αγίου Νικολάου
 • Βουλγαρίδης Μηνάς, Διοικητής Γεν Νος. Χανίων
 • Φραγκιαδάκης Γιώργος, Διοικητής Γεν. Νοσοκ. Ρεθύμνου
 • Σπυριδόπουλος Σάββας, Διευθυντής Γεν Νοσοκ. Βενιζέλειο – Πανάνειο
 • Μανιάτη Αναστασία, Διευθύντρια Γεν. Νοσοκ. Αγίου Νικολάου
 • Κιαγιά Βαρβάρα, Διευθύντρια Γεν. Νοσοκ. Ρεθύμνου
 • Βαβουρανάκης Χάρης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου
 • Αγγουριδάκης Παναγιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής
 • Ιορδάνου Στέλιος, Μέλος ΔΣ ΠΑΣΥΝΟ Κύπρου
 • Φλουρής Νίκος, Μέλος Δ.Σ Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών
 • Κουλούρη Αγορίτσα, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής
 • Σταυρουλάκης Στέλιος, Πρόεδρος 5ου ΠΤ ΕΝΕ Κρήτης και πρόεδρος τοπικής οργανωτικής επιτροπής, μα κυρίως η ψυχή της εκδήλωσης

Τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι καθιερωμένες βραβεύσεις. Τα βραβεία ήταν τέσσερα και απονεμήθηκαν με κριτήριο την προσφορά των βραβευθέντων με υψηλούς συμβολισμούς και έντονο το στοιχείο της συγκίνησης.

Η πρωτεργάτρια της δημιουργίας της ΕΝΕ, αλλά και πολυσχιδής, πολυτάλαντη και εξαιρετικά αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα κ. Βασιλική Φιλιππάτου, βραβεύτηκε από το ΔΣ της ΕΝΕ για τη συνολική προσφορά της, τόσο στο επιμελητήριο των νοσηλευτών, όσο και γενικότερα στη νοσηλευτική επιστήμη και στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Ως διευθύντρια της Ν.Υ του ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι» έχτισε από τα θεμέλια οργανωτικά και λειτουργικά ένα πρότυπο ογκολογικό νοσοκομείο, διοικώντας το προσωπικό της με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη. Η βραβευθείσα κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας από τον κ. Σκουτέλη, έκανε μια μικρή αναδρομή από τα χρόνια που γεννήθηκε η ΕΝΕ και μας θύμισε της αντιξοότητες που εν πολλοίς, χάρη σ’ αυτήν ξεπεράσαμε, ώστε να εδραιωθεί και να ανδρωθεί ο επίσημος συλλογικός μας φορέας. Η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη της, δεν ελήφθησαν υπόψη μας αυτή τη φορά, και πράξαμε το αυτονόητο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε ένα τόσο αναγνωρίσιμο πλην σεμνό πρόσωπο. Την ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα έκανε και για όσα θα συνεχίσει να κάνει διακριτικά και πάντα ταπεινά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ένα σημαντικό επίσης πρόσωπο που βραβεύτηκε, ήταν και η νοσηλεύτρια Αδαμαντία Χαλκιαδάκη που παρόλο το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, δεν εμποδίστηκε από το να κατακτήσει την έκτη θέση στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου στο αγώνισμα της αντοχής 85 km ποδηλασίας. Αναδείχτηκε επίσης κυπελλούχος κόσμου για το 2016 και πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στο αγώνισμα της αντοχής  της ίδιας χρονιάς. Στους Παραολυμπιακούς αγώνες 2016 στη Βραζιλία κατέκτησε την έκτη θέση. Τη βράβευση έκανε η εξαίρετη συνάδελφος και διοικήτρια του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου Λασιθίου κ. Μαρία Σπινθούρη. Το μεγαλείο της ψυχής της κ. Χαλκιαδάκη δείχνει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα σωματικά εμπόδια, όποια κι αν είναι αυτά, ξεπερνιούνται με σιδερένια θέληση και πυγμή. Την ευχαριστούμε για το υπέροχο παράδειγμα και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε συνάδελφοί της.

Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον ομότιμο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αναστάσιο Φιλαλήθη για την πολυετή ουσιαστική του προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και στην οργάνωση του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η έρευνά του κα οι δημοσιεύσεις του είναι στα πεδία της έρευνας υπηρεσιών υγείας, της εκτίμησης των αναγκών υγείας, της πολιτικής υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Ιατρικής Εκπαίδευσης. Ειδική μνείας χρειάζεται να γίνει στη συμβολή του στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στη Νοσηλευτική στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα και για την άψογη συνεργασία του με τους νοσηλευτές. Την απονομή της πλακέτας έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Γιώργος Κριτσωτάκης.

Τέλος, ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης για το κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες του Ηρακλείου, βραβεύτηκε το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας, Εκπαίδευσης και Έρευνας. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του 5ου Περιφερειακού Τμήματος της ΕΝΕ κ. Στυλιανός Σταυρουλάκης.

Μετά από τη μαραθώνια τελετή έναρξης, ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναρκτήρια ομιλία από τον Δρ. Ευστάθιο Δετοράκη με τίτλο «Η Κρήτη των Αιώνων», μια μυθολογική και ιστορική αναφορά από τα μινωικά χρόνια, με στοιχεία ψυχικής τέρψης και ανάτασης και με διάθεση καλλιτεχνική και ιδιαιτέρως ελκυστική.

Το 10ο συνέδριο της ΕΝΕ, εκτός από τον παλμό, το σφρίγος και τη ζωντάνια του, έδωσε την ευκαιρία στους 3 και πλέον χιλιάδες συνέδρους που το παρακολούθησαν να βρουν το θέμα ή τα θέματα που τους ταίριαζαν, να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα 27 κλινικά και ειδικά φροντιστήρια, να επιμορφωθούν από τις εκατοντάδες αξιόλογες εργασίες που αναλύθηκαν από τους συγγραφείς τους και βέβαια να ενημερωθούν για θέματα επαγγελματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά. Οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΝΕ αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που έχρηζαν νομικής ανάλυσης και παρουσιάστηκαν ζητήματα επίκαιρα όπως η αξιολόγηση, η στελέχωση, η κινητικότητα, το πειθαρχικό καθεστώς και η ιεραρχική εξέλιξη. Επίσης διανεμήθηκε ειδικό φυλλάδιο που εκδόθηκε από την ΕΝΕ με περιεχόμενο όλα τα ισχύοντα για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει το επάγγελμα του νοσηλευτή.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σε μια καινοτομία που ξεχώρισε και συζητήθηκε με θέρμη πριν, αλλά κυρίως μετά την υλοποίησή της: Το στρογγυλό τραπέζι των φοιτητών της Νοσηλευτικής υπό τον τίτλο «Ο λόγος στους φοιτητές». Έτσι, εκπρόσωποι από τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αθήνας και της Σπάρτης και από τα Τμήματα των ΑΤΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου ανέβηκαν στο βάθρο και έγιναν οι πρωταγωνιστές της συζήτησης, επιχειρώντας να συνδεθεί η επαγγελματική πραγματικότητα με το όραμα των νέων ανθρώπων. Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκε η κατάσταση της άσκησης της Νοσηλευτικής στη Σουηδία, από την εξαίρετη συνάδελφο κ. Αγγελική Τζεμπελίκου, η οποία διαμένει και εργάζεται εκεί την τελευταία δεκαετία. Η πρόεδρος του Τμήματος της Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθήνας κ. Γεωργία Φασόη και οι καθηγήτριες κ.κ. Μάρθα Κελέση και Ευγενία Βλάχου, η καθηγήτρια του Τμήματος ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης κ. Δώρα Καυκιά και ο καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής κ Γιώργος Κριτσωτάκης, βοήθησαν με τις εύστοχες παρεμβάσεις τους τη συζήτηση, η οποία κινήθηκε με φρεσκάδα και ζωντάνια στην εξαγωγή σπουδαίων συμπερασμάτων. Η ανάγκη για βελτίωση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος είναι πλέον επιτακτική και αντιμετωπίζεται με αξιοσημείωτη σοβαρότητα από τους σημερινούς φοιτητές και μελλοντικούς νοσηλευτές. Επιπλέον, έγινε σε όλους κατανοητό ότι η ΕΝΕ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους αυριανούς μας συναδέλφους από σήμερα, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα και δείχνοντας το δρόμο σ’ αυτούς διαλύοντας τα σύννεφα της ανασφάλειας και της που είχαμε αντιμετωπίσει εμείς όταν ξεκινούσαμε την επαγγελματική μας διαδρομή.

36 στρογγυλά τραπέζια, 216 προφορικές ανακοινώσεις, 87 αναρτημένες ανακοινώσεις, 29 διαλέξεις, κτλ κτλ, συνέθεσαν ένα εκπληκτικό συνέδριο, ο απόηχος του οποίου θα δονεί για πολύ καιρό την ψυχή όσων το παρακολούθησαν. Και βέβαια, όλα αυτά κεντημένα αριστοτεχνικά από την φανταστική ομάδα της επιστημονικής επιτροπής με πρόεδρο την εξαίρετη Αγορίτσα Κουλούρη και αντιπροέδρους τον ακάματο Θεοχάρη Κωνσταντινίδη και τον εκπληκτικό Γιώργο Κριτσωτάκη.

Όλα τα θαυμάσια γεγονότα καλυφθήκαν φωτογραφικά από το μαγικό φακό του Γιώργου Τζιτζίκου και της Φωτεινής Μοίρα. Και βέβαια, τίποτα δεν θα γινόταν σε αυτό το επίπεδο, χωρίς τον επαγγελματισμό της ομάδας της «ΠΡΟΟΨΙΣ» που υλοποίησε τη μεγάλη και απαιτητική τούτη εκδήλωση.

Η Επιστημονική Επιτροπή επιλέγοντας ανάμεσα από πλήθος αξιόλογων εργασιών, απέμεινε τα εξής βραβεία: Το Βραβείο Πρωτότυπης Ερευνητικής Εργασίας μοιράστηκαν οι εργασίες με τίτλο «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» των Ιωάννα Λουραντάκη και Κορίνα Κατσαλιάκη και «H ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» των Εργίνη Αντωνάκη, Δημήτρη Ξυδάκη, Μαρία Καλογεροπούλου και Μανόλη Λιναρδάκη. Το Βραβείο Πρωτότυπης Εργασίας Φοιτητών δόθηκε στους Ανθούλα Πατσιαλά, Μαριάννα Κερχανατζίδου, Αλεξάνδρα Αναστασία Σεϊρεκίδου για την εργασία τους με τίτλο «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ» και τέλος το Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης πήρε η εργασία με τίτλο «Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ TO ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ» των Ευαγγελίας Ανδρεαδάκη και Αθηνάς Καλοκαιρινού.

Η φιλόξενη Κρήτη με τους ζεστούς της ανθρώπους, δημιουργώντας ένα κλίμα εξαιρετικά ζεστό και οικείο, άπλωσε τα εκθαμβωτικά της θέλγητρα στα πόδια των χιλιάδων συνέδρων, κάνοντας τη διαμονή τους τόσο ξεχωριστή που κανένας δεν ήθελε να φύγει την Κυριακή το απόγευμα. Η θλίψη της αναχώρησης σκίαζε στα πρόσωπα των συναδέλφων τη μεγάλη χαρά των προηγούμενων ημερών, κάτι που ήταν παραπάνω από εμφανές. Τα αξιοθέατα, τα πανέμορφα τοπία, οι παραμυθένιοι προορισμοί και η θεϊκή τσικουδιά με τις απαράμιλλες κρητικές γεύσεις, μαζί με την ατόφια αφτιασίδωτη κουλτούρα ενός ιδιαίτερου και λεβέντικου λαού, χάραξαν στην ψυχή μας βαθιά, κάθε ανάμνηση και συναίσθημα που θα κουβαλάμε για πάντα.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, η παρέα μας θαρρώ πως ολοένα και μεγαλώνει. Γίνεται πιο γνήσια, πιο συμπαγής και πιο ανθεκτική στο διάβα των χρόνων. Σ’ αυτήν προστέθηκαν φέτος πολλοί και αξιόλογοι φίλοι, κατανοώντας πως οποιαδήποτε ομάδα αν θέλει να πετύχει πρέπει να γίνει μια παρέα με δεσμούς ανιδιοτελείς και ατόφιους.

Ο Στέλιος, η Έφη, η Αγγελική, ο Γιώργος, ο Πέτρος, ο Σταύρος, ο Δημήτρης και οι Βαγγέληδες, μπροστάρηδες της επιτυχίας, εκτός απ’ την παρέα μας, μπήκανε βαθιά στην ψυχή μας. Τους ευχαριστούμε…

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy