Ανακοινώσεις

Ξεπέρασε κάθε Προηγούμενο η Συμμετοχή στο 14ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ

To 14o Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ πέρασε στην ιστορία, με τη λήξη των εργασιών του στην Πορταριά του Πηλίου.

Από κάθε γωνιά-πόλη της Ελλάδας οι συνάδελφοι έδωσαν το δυναμικό παρόν στο βουνό των Κενταύρων, τιμώντας με την παρουσία τους την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα άρτιο Επιστημονικό Πρόγραμμα.

Το Συνέδριό μας τίμησαν με την παρουσία τους και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο Υποδιοκητής της 3ης ΥΠΕ κ. Μπογιατζίδης, η Υποδιοικήτρια της 6ης ΥΠΕ κ. Λένα Αλμπάνη, ο Διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου κ. Καραμπάτσας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής του Υπουργείου Υγείας κ. Κουλούρη. Επίσης, από το Υπουργείο Υγείας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Μπαρώ και η κ. Μαλαματένια Νικολάου από το ίδιο Τμήμα. Ακόμη, Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπως του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας κ. Νικολούδη και του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας κ. Κωνσταντινίδου.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία θεμάτων που άπτονται της εργασιακής νοσηλευτικής μας καθημερινότητας, τόσο στις προφορικές ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα, όσο και στις αναρτημένες.

Η εναρκτήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από το νομικό σύμβουλο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ κ. Αλέξη Παραρά, με θέμα «Νοσηλευτικό επάγγελμα: κρίση και προκλήσεις».

Οι εξέχουσες διαλέξεις που δόθηκαν, από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής του Υπουργείου Υγείας κ. Κουλούρη με θέμα «H Ψυχική Υγεία στην ΠΦΥ: Συνέργεια και Δικτύωση μεταξύ των Υπηρεσιών» και από τη νομική σύμβουλο της ΕΝΕ κ. Ελένη Παπαγεωργίου με θέμα «Το νομικό καθεστώς των αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και των αδειών για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς λόγους», διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συναδέλφων.

Πραγματοποιήθηκαν σημαντικά στρογγυλά τραπέζια με αναφορές στις τρέχουσες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγείας και δη της νοσοκομειακής πραγματικότητας, τα οποία μονοπώλησαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον των συναδέλφων. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται: «Αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα. Από τη θεωρία στη πράξη», «Συνεχιζόμενη, δια βίου νοσηλευτική εκπαίδευση», «Λοιμώξεις στον αιματολογικό ασθενή», «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Ψυχιατρική Νοσηλευτική», «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Μύθος ή πραγματικότητα».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δυο κλινικά φροντιστήρια με συμμετοχή παρακολούθησης πέραν της αναμενόμενης. Το πρώτο, «Ψυχομετρικό κριτήριο ανίχνευσης διαταραχών της οπτικής αντίληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας 5-6 ετών» από τον κ. Κούτρα, Εκπαιδευτικό – Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής και Επιστημονικό Συνεργάτη του Εργαστηρίου Ειδικής & Θεραπευτικής Αγωγής ΕΡ.Ε.Θ.Α., στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το δεύτερο, «Το σώμα που μιλάει» από την κ. Απέργη Φιλόλογο – Γλωσσολόγο και τον κ. Μπίζα, Νοσηλευτή – Ψυχολόγο, Πρόεδρο του 9ου Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, περισσότερο από έντονη ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς, των φοιτητών νοσηλευτικής, οι οποίοι χάρη στη ζωντάνια τους και στον ενθουσιασμό τους κατάφεραν να δώσουν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη νότα στη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι φοιτητές της Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μάλιστα, κέρδισαν τη διάκριση της σημαντικότερης φοιτητικής εργασίας, για ακόμα μια φορά.

Εκτός του άρτιου Επιστημονικού Προγράμματος, η διεξαγωγή του Συνεδρίου μας ήταν μια αφορμή για αντάμωση της μεγάλης οικογένειας της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, η οποία στο διάβα του χρόνου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, δυνατότερη και ισχυρότερη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κλάδο μας να έχει τη δυναμική να διεκδικήσει το ”κομμάτι” της ”πίτας” που αναλογεί στον κλάδο μας απ’ την κοινωνική μοιρασιά.

Με πυλώνες τις θέσεις μας για διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, την αξιοκρατία στην ιεραρχική εξέλιξη, την υλική και ηθική στήριξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την εδραίωση της ακομμάτιστης κλαδικής αυτοεκπροσώπησης και αυτοοργάνωσης, οι συνάδελφοι συμμετείχαν στις εργασίες της σημαντικότερης ετήσιας εκδήλωσής μας, ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώμες και εμπειρίες.

Άπαντες οι νοσηλευτές της χώρας που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας, κατέστησαν σαφή τη σύμπλευσή τους με το δρόμο που χαράζει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: το δρόμο της ενότητας, του ήθους και της δυναμικής κλαδικής καταξίωσης που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας. Οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία, πέραν της παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου, και να επιβεβαιώσουν με την ηχηρή παρουσία τους τις βασικές κλαδικές επιδιώξεις της Ομοσπονδίας μας, που τέθηκαν επί τάπητος στη διεξαγωγή της ανοιχτής συζήτησης – στρογγυλού τραπεζιού περί των επαγγελματικών και κλαδικών μας θεμάτων, όπως έχει καθιερωθεί να διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο ετήσιο Συνέδριό μας.

Οι νοσηλευτές ομονόησαν στις κατευθύνσεις που θέτει σήμερα η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στον πολυπόθητο τομέα της υγείας και ως μια γροθιά συναινούν στη συνέχιση του αγώνα, απ’ όλες τις θέσεις που μπορεί να μάχεται ο καθένας από μας, συνάδελφος νοσηλευτής δημόσιου νοσοκομείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη «δύσκολη» αυτή χρονική συγκυρία.

Σε τούτη την εθνική συγκυρία, με έναν επαγγελματικό ορίζοντα εξαιρετικά ομιχλώδη και με την αβεβαιότητα να επικρέμαται πάνω από το μέλλον όλων των πολιτών, η Ομοσπονδία μας συσπειρώνει τους νοσηλευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν πιθανές λύσεις και προσεγγίσιμες προοπτικές για το μέλλον του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Οι νοσηλευτές ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ και ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ την ομοιοεπαγγελματική κλαδική τους υποστήριξη, μέσα από τη συνδικαλιστική φωνή της Ομοσπονδίας μας! Με το πέρασμα του χρόνου οι συνάδελφοι συνειδητοποιούν  πως η απεμπλοκή από τα «παλαιάς κοπής» συνδικαλιστικά «γρανάζια» του παρελθόντος αποτελεί πλέον μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη. Η συνοχή της ΠΑΣΥΝΟ εξακολουθεί να παραμένει άρρηκτη, αποτελώντας εγγύηση επαγγελματικής συνειδητότητας, θέλησης κοινωνικών διεκδικήσεων και δυναμικής παρουσίας στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η ανταλλαγή απόψεων και επαγγελματικών τοποθετήσεων ήταν όπως πάντα εποικοδομητική, καθώς τα κρίσιμα σύγχρονα κλαδικά ζητήματα που συζητήθηκαν, χαρακτήρισαν το δυνατό παλμό με τον οποίο χτύπησε η «καρδιά» της ελληνικής νοσηλευτικής κοινότητας από τις 6 ως τις 8 Δεκεμβρίου στο όμορφο Πήλιο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να είμαστε συνειδητοποιημένοι, ώστε να μπορέσουμε μέσα από την ισχύ της ομοιοεπαγγελματικής μας συνοχής να τοποθετήσουμε τη Νοσηλευτική  και τους  Νοσηλευτές της χώρας μας εκεί που τους αρμόζει ως επιστήμονες υγείας. Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αποτελεί τη συνδικαλιστική εγγύηση – «ομπρέλα» για το σκοπό αυτό, για όλα τα μέλη της που την εμπιστεύονται.

Ανανεώνουμε την υπόσχεση για την αντάμωσή μας σε ένα χρόνο από τώρα, με το ραντεβού μας στα Γιάννενα στις 8-11 Μαϊου 2014, στο 7ο Πανελλήνιο & 6ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, να προηγείται.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Επιμέλεια: Σοφία Τάνη

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy