Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο!

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έληξε κι αυτό με τη σειρά του, αφήνοντας για μια ακόμη χρονιά τις καλύτερες των εντυπώσεων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, η ‘’καρδιά’’ της ελληνικής νοσηλευτικής κοινότητας χτύπησε με παλμό δυνατό στην Καλαμπάκα, κατά τη διεξαγωγή της κορυφαίας επιστημονικής εκδήλωσης της Ομοσπονδίας μας. Εκατοντάδες σύνεδροι απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και όχι μόνο, έδωσαν δυναμικό παρόν σ’ αυτή την ετήσια επαγγελματική και επιστημονική συνάντησή μας, έχοντας τη δυνατότητα εκτός του να παρακολουθήσουν ένα άρτιο επιστημονικό πρόγραμμα, να συμμετέχουν και σ’ ένα γόνιμο διάλογο με ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά τα τρέχοντα καίρια προβλήματα του επαγγέλματός μας.

Χαιρετίζοντας την πολυπληθή τελετή έναρξης, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο κ. Παύλος Θεοδωράκης, MD, MSc, DiplSHTM, PhD Senior Primary Health Care Policy Advisor, WHO Regional Office for Europe, Διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΨΝΑ «Δαφνί» & «Δρομοκαίτειο», ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Professor Wim Van Lerberghe, Senior Advisor Health Reform, DSP, WHO-EURO Health Reform Support Programme, Athens. Η εναρκτήρια ομιλία τους είχε ως τίτλο «ΠΦΥ: Παρούσα κατάσταση και Προοπτική», με αναφορές στα καίρια σημεία των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων.

Κατά την έναρξη βραβεύτηκε η κ. Ράτσικα-Φασλή, Τομεάρχης της Ν.Υ του Γ.Ν. Τρικάλων για την πολυετή και ακάματη προσφορά της στον ασθενή και την υποδειγματική της στάση έναντι των συναδέλφων νοσηλευτών.

Το Συνέδριό μας τίμησαν με την παρουσία τους και η Υποδιοικήτρια της 6ης ΥΠΕ κ. Λένα Αλμπάνη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ Φαρμάκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας κ. Χριστίνα Μαρβάκη, οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας, κ.κ. Κελέση, Φασόη και Βλάχου και πολλές Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Επίσης από το Υπουργείο Υγείας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Φωτεινή Κουλούρη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας κ. Χρυσάνθη Μπαρώ.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία θεμάτων που άπτονται της εργασιακής νοσηλευτικής μας καθημερινότητας, τόσο στις προφορικές ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα, όσο και στις αναρτημένες.

Δόθηκαν εξέχουσες διαλέξεις, όπως από τον κ. Γεώργιο Παππού, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας, με τίτλο «Συστήματα ποιότητας στην Υγεία. Το νέο Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15224, Ο ρόλος του νοσηλευτή», από τον κ. Φώτιο Λεπίδα, Δικηγόρο-Νομικό Σύμβουλο της 6ης ΥΠΕ, με τίτλο «Νομικά σχεδιάσματα σε νοσηλευτική κλίνη», από τον κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, με τίτλο «Είναι συμβατή η προηγμένη άσκηση της νοσηλευτικής με τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας;», από την κ. Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με τίτλο «Στρες και υγεία» και από την κ. Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Μοντέλο βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Αμείωτο διατηρήθηκε το ενδιαφέρον των συναδέλφων και κατά τη διάλεξη των νομικών συμβούλων της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, του κ. Αλέξη Παραρά και της κ. Ελένης Παπαγεωργίου, με τίτλο «Οι Κρίσεις Προϊστάμενων με το νέο Νόμο 4275/2014».

Επίσης, σημείο αναφοράς του συνεδρίου, όπως είθισται κάθε χρόνο, υπήρξε το στρογγυλό τραπέζι του Προεδρείου της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, με τίτλο «Ενημέρωση για τα τρέχοντα επαγγελματικά ζητήματα».

Πραγματοποιήθηκαν επίσης σημαντικά στρογγυλά τραπέζια, με αναφορές στις τρέχουσες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγείας και δη της νοσοκομειακής πραγματικότητας, τα οποία μονοπώλησαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον των συναδέλφων, όπως «Αιμοσφαιρινοπάθειες τον 21ο αιώνα», «Η νοσηλευτική στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου», «Ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή» και «Οι διστάσεις της χαρισματικής νοσηλευτικής ηγεσίας».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δυο κλινικά φροντιστήρια με συμμετοχή παρακολούθησης πέραν της αναμενόμενης. Το πρώτο, «Οξεοβασικά ανισοζύγια-προσεγγίσεις», από τις κυρίες Χριστίνα Μαρβάκη Καθηγήτρια, Πρόεδρο Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθήνας και Ευσταθία Καμπισιούλη, Νοσηλεύτρια, MSc, Υπεύθυνη Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, Γ.Ν.Α. “Ευαγγελισμός”. Το δεύτερο «Στελέχωση Νοσηλευτικών Τμημάτων: Αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού μέσω του βιογραφικού σημειώματος και της συνέντευξης», από τις κυρίες Μάρθα Κελέση-Σταυροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθήνας, Γεωργία Φασόη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθήνας, Ευγενία Βλάχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Αθήνας και Χριστίνα Σοτνίκοβα, Νοσηλεύτρια στο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ε.Ε.Σ».

Με πυλώνες τις θέσεις μας για διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, την αξιοκρατία στην ιεραρχική εξέλιξη, την υλική και ηθική στήριξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την εδραίωση της ακομμάτιστης κλαδικής αυτοεκπροσώπησης και αυτοοργάνωσης, οι συνάδελφοι συμμετείχαν στις εργασίες της σημαντικότερης ετήσιας εκδήλωσής μας, ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώμες και εμπειρίες.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ συσπειρώνει τους νοσηλευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν πιθανές λύσεις και προσεγγίσιμες προοπτικές για το μέλλον του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Άπαντες οι νοσηλευτές της χώρας που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας, κατέστησαν σαφή τη σύμπλευσή τους με το δρόμο που χαράζει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: το δρόμο της ενότητας, του ήθους και της δυναμικής κλαδικής καταξίωσης που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας.

Μόνο μέσα από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για την ομοιοεπαγγελματική μας συνοχή, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη Νοσηλευτική  και τους  Νοσηλευτές της χώρας μας εκεί που τους αρμόζει ως επιστήμονες υγείας. Η συνοχή της ΠΑΣΥΝΟ εξακολουθεί να παραμένει άρρηκτη, αποτελώντας εγγύηση επαγγελματικής συνειδητότητας, θέλησης κοινωνικών διεκδικήσεων και δυναμικής παρουσίας στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.

Ανανεώνουμε την υπόσχεση για την αντάμωσή μας σε ένα χρόνο από τώρα, με το ραντεβού μας στη Θεσσαλονίκη, στις 7-10 Μαΐου 2015, στο 8ο Πανελλήνιο & 7ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, να προηγείται.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy