Ανακοινώσεις Τελευταίες Εξελίξεις

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: αθρόα η συμμετοχή!

Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ πέρασε στην ιστορία, «ρίχνοντας την αυλαία» των εργασιών του στο πανέμορφο Καρπενήσι της ορεινής Ευρυτανίας.

Η θαυμάσια αυτή ρουμελιώτικη γωνιά στους πρόποδες του Τυμφρηστού, πηγή έμπνευσης του υπέροχου διηγήματος «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, υποδέχτηκε και φιλοξένησε τις χιλιάδες των συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και όχι μόνο, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρόν σ’ αυτή την ετήσια επαγγελματική και επιστημονική συνάντησή μας και τίμησαν με τη συμμετοχή τους την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας.

Η «καρδιά» της ελληνικής νοσηλευτικής κοινότητας χτύπησε με δυνατό παλμό για ακόμη μία χρονιά, από τις 11 ως τις 13 Δεκεμβρίου 2015, παρέχοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα της παρακολούθησης ενός άρτιου επιστημονικού προγράμματος και παράλληλα της συμμετοχής τους σ’ ένα γόνιμο διάλογο με ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, όπου τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν τα καίρια προβλήματα του επαγγέλματός μας.

Χαιρετίζοντας την πολυπληθή τελετή έναρξης, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δρ. Παπανικολάου Νικόλαος, Γενικός Γιατρός, Συντονιστής Διευθυντής ΠΕΔΥ, Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας. Η εναρκτήρια ομιλία του είχε ως τίτλο «Η ανάκτηση της θέσης της Πρωταρχικής Φροντίδας της Υγείας (ΠΦΥ) σε περίοδο κρίσης».

Το Συνέδριό μας, τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασσιός, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας κ. Δημήτριος Βέττας, οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας, κ. Μάρθα Κελέση και κ. Ευγενία Βλάχου, καθώς και Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πολλών νοσοκομείων ανά την επικράτεια-φυσικά και του Γ.Ν. Καρπενησίου κυρία  Μάρθα Ζαγκότση. Χαιρετισμούς απέστειλαν και αρκετοί βουλευτές, όπως και οι τομεάρχες υγείας, από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Χρήστος Κέλλας και από το Ποτάμι κ. Μπαργιώτας Κώστας.

Τους χαιρετισμούς διαδέχθηκαν οι βραβεύσεις προσώπων που έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και τέχνης. Ειδικότερα βραβεύτηκε η κ. Χρυσούλα Τσουκαλά, τέως Διευθύντρια Ν.Υ του Γ.Ν. Λαμίας, η κ. Ευαγγελία Παπαπασχάλη, πρώην πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝΟ Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας και η κ. Μαρία Δροσίνη, παλαιό μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, εν ενεργεία νοσηλεύτρια του Γ.Ν. Καρπενησίου. Και οι τρεις συναδέλφισσες με την παρουσία τους στο χώρο της Υγείας, πραγματικά κόσμησαν τους χώρους όπου εργάστηκαν και εργάζονται, αποτελώντας φωτεινά παραδείγματα ήθους, αυταπάρνησης και μεγαλοψυχίας που οι νεότεροι ευελπιστούν να ακολουθήσουν. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία θεμάτων που άπτονται της εργασιακής νοσηλευτικής μας καθημερινότητας, τόσο στις προφορικές ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα, όσο και στις αναρτημένες.

Δόθηκαν εξέχουσες διαλέξεις, όπως: «Ηθική Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο και οι επιπτώσεις της στην επαγγελματική ζωή των νοσηλευτών» από την κ. Μαρία Καραχριστιανού, Νοσηλεύτρια, M.Sc., Προϊσταμένη Νοσηλευτικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», «Νόσος Alzheimer, τρόποι προσέγγισης, διδασκαλίας και ευαισθητοποίησης ευρέος κοινού» από τον κ. Νίκο Ε. Δέγλερη, Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Συντονιστή Κοινωνικού Ιατρείου Alzheimers’ Πειραιά – ΕΚΨΥΕ, Πρόεδρο Κλάδου Ψυχο-Γηριατρικής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΕΨΕ), «Κίνητρα και αντικίνητρα στη διοίκηση νοσηλευτικών υπηρεσιών», από τον κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, Ψυχολόγο, M.Sc., τέως Διοικητή Νοσοκομείου Άργους.

Αμείωτο διατηρήθηκε το ενδιαφέρον των συναδέλφων και κατά τη διάλεξη του νομικού συμβούλου της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, του κ. Αλέξη Παραρά, με τίτλο «Νομοθετική Επικαιρότητα επί ημερών Μνημονίου ΙΙΙ».

Τις εντυπώσεις κέρδισαν, επίσης, οι δυο διαλέξεις της δεύτερης συνεδριακής ημέρας: «Η αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους και ο ρόλος του προσωπικού», από τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ΕΚΔΔΑ και «Η επιμόρφωση ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης των στάσεων και των αντιλήψεων των Επαγγελματιών Υγείας», από τον κ. Χαράλαμπο Πλατή, Υπεύθυνο Σπουδών και Έρευνας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΣΔΑ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑ), Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).

Ακόμη, σημείο αναφοράς του συνεδρίου, όπως είθισται κάθε χρόνο, υπήρξε το στρογγυλό τραπέζι του Προεδρείου της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, με τίτλο «Ο Επαγγελματίας Νοσηλευτής στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τρία κλινικά φροντιστήρια με συμμετοχή παρακολούθησης πέραν της αναμενόμενης. Το πρώτο, «Μηχανισμοί άμυνας που αναπτύσσουν οι ασθενείς κατά την νοσηλεία τους», από την κυρία Παρασκευή Μπακέλλα, Νοσηλεύτρια, M.Sc., Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Το δεύτερο, «Το φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο, καθώς και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου», από την κυρία Αγορίτσα Κουλούρη, Νοσηλεύτρια,  M.Sc., Ph.D., Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και από τον κύριο Τζαννή Πολυκανδριώτη, Νοσηλευτή, MSc, 3ο  Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών, Ψ.Ν.Α. «Δαφνί». Το τρίτο είχε ως τίτλο «Μόνιμος Καθετήρας Ουροδόχου Κύστεως – Εφαρμογή Ορθής Πρακτικής και Διαχείρισης Προβλημάτων Βασισμένης σε Ενδείξεις», από τις κυρίες Ειρήνη Θεολογίδου, Νοσηλεύτρια, Κ.Υ. Αμυνταίου, Συνεργάτις- Εκπαιδεύτρια  Π.Φ.Υ. και Γενικής Ιατρικής Α.Π.Θ., και Μαρία Στάϊου, Νοσηλεύτρια, M.Sc., Ph.D.(c), Τ.Ε.Π, Γ.Ν. Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου».

Εξαιρετικής συμμετοχής και παρακολούθησης έτυχε και το δορυφορικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Μεταμορφώνοντας την καθημερινή κλινική πρακτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση του HER2+ καρκίνου του μαστού», από τις κυρίες Μάρθα Κελέση και Ευγενία Βλάχου, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, σημαντικά στρογγυλά τραπέζια, με αναφορές στις τρέχουσες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγείας και δη της νοσοκομειακής πραγματικότητας, τα οποία μονοπώλησαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον των συναδέλφων, όπως: «Οι τρέχουσες Ευρωπαϊκές και Ελληνικές εξελίξεις στη διαχείριση των χρονίων ασθενειών», «Πρόληψη Κινδύνων για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο στο Σχολικό Πληθυσμό. Νοσηλευτικές Δράσεις στην Κοινότητα», «Κλινικά–Νομικά ζητήματα στην περίπτωση Ανθεκτικής Σχιζοφρένειας».

Άπαντες οι νοσηλευτές της χώρας που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριό μας, κατέστησαν σαφή τη σύμπλευσή τους με το δρόμο που χαράζει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ: το δρόμο της ενότητας, του ήθους και της δυναμικής κλαδικής καταξίωσης που μας αρμόζει ως επιστήμονες υγείας.

Οι νοσηλευτές ομονόησαν στις κατευθύνσεις που θέτει σήμερα η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στον πολυπόθητο τομέα της υγείας και ως μια γροθιά συναινούν στη συνέχιση του αγώνα, από κάθε θέση που μπορεί να μάχεται ο καθένας από μας, συνάδελφος νοσηλευτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε τούτη τη «δύσκολη» χρονική συγκυρία που βιώνουμε εν μέσω κρίσης. Η ανταλλαγή απόψεων, επαγγελματικών εμπειριών και τοποθετήσεων ήταν όπως πάντα εποικοδομητική, καθώς συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα σύγχρονα κλαδικά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, οι νοσηλευτές απέδειξαν με την αθρόα συμμετοχή τους πως στηρίζουν και ενισχύουν την ομοιοεπαγγελματική κλαδική τους υποστήριξη, μέσω της οποίας βρίσκουν τον καλύτερο εκφραστή της συνδικαλιστικής τους φωνής. Με το πέρασμα του χρόνου οι συνάδελφοι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πως η απεμπλοκή από τα «παλαιάς κοπής» συνδικαλιστικά «γρανάζια» του παρελθόντος αποτελεί πλέον μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη.

Η συνοχή της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει άρρηκτη, αποτελώντας εγγύηση επαγγελματικής συνειδητότητας, θέλησης κοινωνικών διεκδικήσεων και δυναμικής παρουσίας στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.
Οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές στο διάβα των πολιτικών ηγεσιών της χώρας και συσπειρώνουν τους νοσηλευτές: η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών, η αξιοκρατία στην ιεραρχική εξέλιξη, η υλική και ηθική στήριξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος και η εδραίωση της ακομμάτιστης κλαδικής αυτοεκπροσώπησης και αυτοοργάνωσης.

Μόνο μέσα από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για την ομοιοεπαγγελματική μας συνοχή, μπορούμε να τοποθετήσουμε κοινωνικά τη Νοσηλευτική  και τους  Νοσηλευτές της χώρας μας εκεί που τους αρμόζει ως επιστήμονες υγείας: πολύ ψηλά!

Ανανεώνουμε την υπόσχεση για την αντάμωσή μας σε ένα χρόνο από τώρα, με το ραντεβού μας στην Καλαμάτα στις 19-22 Μαϊου 2016, στο 9ο Πανελλήνιο & 8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, να προηγείται.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Επιμέλεια: Σοφία Τάνη

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy