Δελτία Τύπου Τελευταίες Εξελίξεις

Επιστολή Διαμαρτυρίας προς τον τηλεοπτικό σταθμό STAR TV, για παραποίηση του επαγγελματικού – επιστημονικού τίτλου Νοσηλευτή – τριας, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, στις 27.03.2020

Αξιότιμοι κύριοι,

Η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ., εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια όλων των μελών της, για την παραποίηση του επαγγελματικού και επιστημονικού τίτλου του Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας, από τη δημοσιογράφο του σταθμού κ. Μάρα Ζαχαρέα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 27/03/2020, στο πλαίσιο ζωντανής σύνδεσης-συνομιλίας με τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Ελένη Πισιμίση (απόσπασμα δελτίου: 00:48:20 – 01:09:35).

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης, η δημοσιογράφος χρησιμοποίησε  επανειλημμένως στον όρο «Νοσοκόμος – Νοσοκόμα», «Έτος νοσοκόμας», «Νοσοκόμοι – Νοσοκόμες», χωρίς να είναι σε θέση ενεργητικής ακρόασης ως όφειλε, καθώς η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας συνεχώς αναφερόταν στον ορθό και καθιερωμένο εδώ και τριάντα πέντε χρόνια  όρο «Νοσηλευτής – Νοσηλεύτρια – Νοσηλευτικό προσωπικό». Η δημοσιογράφος εξακολουθούσε τη συνομιλία εμμένοντας στον παρωχημένο όρο «νοσοκόμα», χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη της τον επαγγελματικό και επιστημονικό χαρακτηρισμό, τον οποίο χρησιμοποιούσε η συνομιλήτρια της.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985 (Ρυθμίσεις για την εφαρμογή και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α΄ 217/1985), καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και της νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των: α) Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. β) Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι. γ)(…)» Ακολούθως με το Νόμο 3252/2004: συστήνεται ως Ν.Π.Δ.Δ. η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, της οποίας μέλη σύμφωνα με το Άρθρο 3, παράγραφος 2: είναι υποχρεωτικά όλοι οι νοσηλευτές που είναι απόφοιτοι α) απόφοιτοι Τμημάτων Νοσηλευτικών  Α.Ε.Ι., β) Νοσηλευτικών Τμημάτων…»

Όπως αντιλαμβάνεστε, η συνεχής αναφορά της δημοσιογράφου του παρωχημένου και ανήκοντος στον περασμένο αιώνα τίτλου «Νοσοκόμου – Νοσοκόμας» αποτελεί ξεκάθαρη υποτίμηση του επαγγελματικού τίτλου και του επιστημονικού ρόλου του Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας και παραποιεί την επιστημονική τους ταυτότητα. Στο σημείο αυτό αναγκαζόμαστε δυστυχώς για ακόμη μια φορά εν έτη 2020 να αναφέρουμε το αυτονόητο: ότι η Νοσηλευτική είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως Επιστήμη και Τέχνη και επίσης, ότι το έτος 2020 έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Διεθνές Έτος Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών, όχι ως «Έτος Νοσοκόμας» όπως αναφέρθηκε από την κα Ζαχαρέα.

Πέραν των προαναφερόμενων, η ως άνω ενέργεια της δημοσιογράφου την οποία μάταια επιχείρησε να  «διορθώσει» η Διευθύντρια Ν.Υ., αποτελεί στην ουσία προσβολή του σημαντικότατου έργου όλων των Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών, οι οποίοι μάχονται ηρωικά καθημερινά με όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID – 19, στο κλινικό και στο ερευνητικό πεδίο, ώστε όλοι οι πάσχοντες να επιστρέψουν στους οικείους τους, υγιείς. Για το λόγο αυτό και οι ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ χαρακτηρίστηκαν από τον Πρωθυπουργό οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες.

Επισημαίνουμε δε ότι σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όλοι οι δημοσιογράφοι κατά την παρουσίαση της τρέχουσας επικαιρότητας, στην οποία το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γίνεται χρήση του ορθού επαγγελματικού τίτλου που καθιερώθηκε προ 35 ολόκληρων ετών!

Συνεπεία των ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε για την σαφή υποτίμηση του επιστημονικού ρόλου των Νοσηλευτών και σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε στις προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία αποκαταστατικές ενέργειες, καθώς και όπως παραλείψετε κάθε πράξη παραποίησης του επαγγελματικού τίτλου του Νοσηλευτή- Νοσηλεύτριας στο μέλλον.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο           

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                         Τζαννής Πολυκανδριώτης

Download PDF

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy