Άρθρα Τελευταίες Εξελίξεις

Οι Νοσηλευτές λύγισαν

Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, μιας πανδημίας, που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο γύρω μας όπως τον ξέραμε μέχρι τότε.

Όταν στις αρχές του 2020, η Πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε ζήσει στις μέρες μας, τίποτα δεν προμήνυε τις συνέπειες όλης αυτής της «λαίλαπας» στην Ελλάδα και παγκόσμια. Εν τούτοις, ο απολογισμός, σχεδόν 3 χρόνια μετά, είναι σκληρός: 34.779 θάνατοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Εφιαλτικές στιγμές στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19. Πρωτόγνωρη κατάσταση, οι οδηγίες για τη διαχείριση της οποίας ανανεώνονταν συνεχώς, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μεταβάλλονταν ταχύτατα. Εκτεταμένη χρήση μέτρων αυξημένης προστασίας, κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid-19 που γέμιζαν ασφυκτικά.

Ήταν το Φεβρουάριο του 2020 όταν ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανακοίνωνε την πρόθεσή του για δημιουργία κλάδου νοσηλευτών σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, μια εξαγγελία που ακόμη αναφέρεται σε τότε δημοσιεύματα του τύπου και…δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ήταν επίσης τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρώτη αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας και ακολούθησε και συνέχεια σ’ αυτό, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην χορηγούνται κανονικές άδειες των ετών 2020 και 2021, οι οποίες θα μεταφερθούν στα έτη 2023 και 2024.

Οι νοσηλευτές είναι εκείνη η κατηγορία εργαζομένων η οποία χειροκροτήθηκε στην αρχή της πανδημίας από την κυβέρνηση και στη συνέχεια…απαξιώθηκε. Καμία οικονομική ενίσχυση, σε αντίθεση με την εξαγγελθείσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2022 αύξηση 10% στο μισθολόγιο των ιατρών, αλλά και το πρόσφατο έκτακτο επίδομα στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επίσης, καμία ηθική αναγνώριση, όταν εξ ονόματος των νοσηλευτών, άλλοι επαγγελματίες συναντώνται με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάνουν προτάσεις γι’ αυτούς… χωρίς αυτούς.

Οι νοσηλευτές είναι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που οφείλει να κατανοήσει πρωτίστως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα είναι εξαθλιωμένοι από το κυκλικό ωράριο, την τραγική υποστελέχωση, την εργασιακή εξουθένωση, χωρίς τη δέουσα κοινωνική αναγνώριση και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19.

Κι όμως, είναι αυτή η κατηγορία εργαζομένων η οποία σήκωσε τεράστιο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να λειτουργεί με φιλότιμο, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κυρίως επειδή πραγματεύεται τον ανθρώπινο πόνο και αυτό την κάνει να παραμένει πιστή στο καθήκον της. Όμως είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται το ειδικό βάρος που αναλογεί στους Νοσηλευτές μέσα σ’ ένα απόλυτα ιατροκεντρικό σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τη στενή έννοια του όρου.

Η Πολιτεία απ’ τη μεριά της οφείλει να υλοποιήσει την αναγνώριση που «χρωστά» χρόνια τώρα στους Νοσηλευτές και να το κάνει έμπρακτα, με άμεσες δεσμεύσεις, τόσο όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος (ειδικό μισθολόγιο, βαθμολόγιο και σύστημα προσλήψεων), όσο και με ανάλογες οικονομικές αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που κατά γενική ομολογία επιτελούν. Η τραγική υποστελέχωση, που διαρκώς επιδεινώνεται, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αποχωρούν από το επάγγελμα, είτε επιλέγοντας να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να εργασθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Η επονομαζόμενη «ραχοκοκκαλιά» του συστήματος υγείας, οι Νοσηλευτές,  προχωρά με μαθηματική ακρίβεια στην…κατάρρευση, αν η Πολιτεία δεν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ενίσχυσής της το συντομότερο δυνατό.

Προχωράμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, στις 17 Φεβρουαρίου, με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ), μήπως έστω και την τελευταία στιγμή αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Οι Νοσηλευτές λύγισαν …

Γεώργιος Αβραμίδης,
Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ

Διαβαστε επισης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy